Gå direkt till innehåll
Efter och före belysningsbyte. Rexel anpassade till verksamheten.
Efter och före belysningsbyte. Rexel anpassade till verksamheten.

Blogginlägg -

Så rustade förening inför energikrisen - sparde 90 procent

Energiinitiativet, som Rexel driver tillsammans med Svenska Fotbollförbundet är igång sedan 2020. Malungs IF blev en av de första klubbarna i landet som fick hjälp, och sänkte sin energianvändning med 90procent.

Rexel har hittills bytt ut belysningen på 23 anläggningaroch på så sätt hjälpt idrottsföreningar spara över 661.150 kWh per år och minskat utsläppen med 60.277 kg koldioxid per år. Med de elpriser som idag råder går investeringen att räkna hem på ett par års tid

Belysningssystemet i Skinnarvallens fotbollshall är utbytt och förutom att belysningsmiljön är perfekt anpassad för ändamålet så reduceras energianvändning och kostnader med nästan 90 procent – pengar som kan gå till barn- och ungdomsverksamhet i stället. Om man räknar elpriset på 1,54 kr sparar föreningen ca 70.000 kr om året på investeringen. Miljöbelastningen beräknas reduceras med cirka 900 kilo koldioxid per år.

- Det gick jättebra när Rexel kom hit. De kunde se de exakta effekterna med hjälp av sin utrustning vilket gjorde det lättare att ta besluten om de stora investeringarna. Det är ju mycket pengar det handlar om, menar Björn Artursson från Malungs IF.

    Projektet delfinansieras av Svenska Fotbollförbundet och energioptimeringsföretaget Rexel, som tillsammans driver ”Energiinitiativet”. I Sverige finns drygt 1.500 klubbägda fotbollsanläggningar, av vilka de flesta snabbt kan göra mycket stora besparingar på miljö- och energiförbrukning, vilket frigör resurser till verksamheten.

    Alla anslutna klubbar kan ansöka om energianalys och energioptimering, vilken sedan delfinansieras av Förbundet.

    Ämnen

    Kategorier

    Kontakter

    Charlotta Schönberg

    Charlotta Schönberg

    Presskontakt Presskontakt 072-5621349