Gå direkt till innehåll
Elinstallatören EAS i Örebro har gjort jobbet på ÖSK, med Rexel och Energiinitiativet.
Elinstallatören EAS i Örebro har gjort jobbet på ÖSK, med Rexel och Energiinitiativet.

Nyhet -

Smart förening sparar över 60% av energikostnaden

Hållbarhet men också ekonomi är viktigt för föreningar och under förra året sänkte ÖSK Ungdom sin elförbrukning och miljöpåverkan med över 60% när de bytte ut belysningen på Ekängs fotbollsplaner. Projektet ”Energiinitiativet” som Svensk fotboll och Rexel driver tillsammans är roten till förändringen, där Rexel och Designlight tagit fram projekteringar och energiberäkningar och den lokala elinstallatören EAS har gjort jobbet.

- Ett vinnande projekt där vi kan vara med och göra miljö- och kostnadsbesparingar åt föreningen så att de kan använda pengarna till verksamheten i stället för höga energiräkningar, förklarar Mathias Zetterman hos elgrossisten Rexel Örebro. Det är väldigt givande att se hur vår expertis inom energiteknik bidrar till förbättringar för samhället.

LED-belysningen monterades på befintliga master och med hjälp av den styrning som monterats kan ljusstyrkan programmeras och enkelt anpassas till om det är match eller träning på schemat.

  • Årlig energiförbrukning minskas med 92 644 kWh, vilket motsvarar en minskning med över 60%
  • Miljöbelastningen beräknas reduceras med 1 853 kg koldioxidutsläpp per år.
  • Energikostnaden beräknas minska med 231 660 kr per år, vid beräknat elpris på 2,50 kr/kWh.

Klubbchefen Niklas Aronsson är nöjd med investeringen.

- Vi sänker energiförbrukningen med över 60% och då sänker vi också kostnaden med över 60%. Förutom minskad energikostnad får vi bättre belysning med en ny styrning. Denna investering ligger helt i linje med vår Hållbarhetspolicy. Nästa steg är att tillsammans med Rexel ta fram en solcellslösning som planeras att genomföras under året.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Charlotta Schönberg

Charlotta Schönberg

Presskontakt Presskontakt 072-5621349