Gå direkt till innehåll
Tre frågor till Rexels hållbarhetschef

Nyhet -

Tre frågor till Rexels hållbarhetschef

Hur jobbar Rexel med hållbarhetsfrågorna i Sverige och i Koncernen?

I Sverige har vi valt att fokusera på 4 områden som vi tycker är extra viktiga för oss; klimatet, socialt ansvar, cirkulär ekonomi och våra produkter. Inom varje område har vi satt mål och aktiviteter för att kunna stötta energieffektiviseringen och elektrifieringen av vårt samhälle – något som behövs nu mer än någonsin. Klimatfrågan är högt upp på agendan för oss och på koncernen har våra klimatmål blivit validerade av SBTi och vi är en de få företagen i vår bransch som har ett sådant kvalitetsmärke på målen.

Hur hjälper ni era kunder, leverantörer och partners att driva en mer hållbar verksamhet?

Som global expert inom professionell distribution av energiteknik hjälper vi bland annat våra kunder, partners och leverantörer att göra medvetna och hållbara val när det kommer till att välja produkter och tjänster.

Bland annat åkte vi runt till flera olika städer förra året för vårt projekt Stad i Ljus. Hos oss samsas renodlade energispecialister med en lika stor skara produktspecialister. Lägg till vår drygt 400 man starka service- och säljkår och vi kan garantera ett varmt omhändertagande och rådgivande dialog med industriägare, fastighetsägare eller verksam inom kommun och offentlig sektor – ja, kort sagt alla som har ett behov och en önskan att sätta fart på den här gröna, hållbara energiutvecklingen. ”Vi elektrifierar Sverige, stad för stad.”

Vi har Energiinitiativet som är ett gemensamt samarbete mellan Rexel och Svenska Fotbollförbundet. Målsättningen är att reducera energiförbrukning och kostnader för fotbollens runt 1500 föreningsägda anläggningar, något som bidrar till en bättre miljö med minskade CO2-utsläpp och att föreningarna kan lägga mer resurser på att utbilda barn och ungdomar.

Ditt område är väldigt brett med flera olika uppgifter. Vad har du för plan den närmaste tiden?

Ett av de större projekten vi sitter med just nu är att förankra handlingsplanen som har tagits fram utifrån hållbarhetsstrategin och att driva arbetet framåt. Ett exempel på det är att vi enbart tillåter inköp av fossilfria bilar i vår tjänsteflotta sedan den 1 april i år. En annan viktig del är att vi arbetar fram en bättre struktur på hur vi samlar in hållbarhetsdata från våra leverantörer. För att nå våra klimatmål 2030 ställer vi även krav i nya upphandlingar för godstransporter från 2024 att de bara ska köra med förnyelsebara bränslen. Dessutom ser vi över vårt avtal för avfallsleverantörer och genomför en ny upphandling för Rexel Sverige, så vi kan få ännu bättre förutsättningar för att sortera ut avfall.

Under hösten 2023 lanserar vi även en märkning som kommer göra det hållbara valet i butik och på webben enklare.


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Charlotta Schönberg

Charlotta Schönberg

Presskontakt Presskontakt 072-5621349