Gå direkt till innehåll
Rexels Humaira Baneryd kan bli Sveriges Bästa Hållbarhetschef 2023

Pressmeddelande -

Rexels Humaira Baneryd kan bli Sveriges Bästa Hållbarhetschef 2023

Aktuell Hållbarhet har delat ut utmärkelsen Sveriges Bästa Hållbarhetschef sedan år 2014. Nu är de fyra finalisterna utvalda och Humaira Baneryd, Rexel, är en av dem:

- I dag ser jag min roll som affärskritisk. Så var det inte när jag började. Rollen som hållbarhetschef har gått från att vara operativ och nödvändig till att vara en strategisk fördel och viktig faktor för tillväxt och framgång

En viktig del av hållbarhetschefens roll på Rexel är att leda och kravställa organisationen utifrån ett hållbarhetsperspektiv, men också att coacha, involvera och inspirera så många medarbetare som möjligt.

- Det görs bäst genom att tillhandahålla kunskap och utrusta mina medarbetare med nödvändiga verktyg. Målet är att stödja medarbetarna i deras dagliga arbete i syfte att genomföra de förbättringar som krävs för att säkerställa en hållbar framtid och skapa värde för kunderna, säger Humaira Baneryd och tillägger:

- Det innebär i praktiken att min roll driver på och säkerställer att både produkt- och inköpsavdelningen går mot en hållbar utveckling genom att vi i första hand köper in och säljer produkter ur ett hållbarhetsperspektiv.

Humaira Baneryd menar att just hållbarhetsfrågor fått en mycket mer framträdande roll i Rexels organisation än vad det haft tidigare.

- Rexel är en nyckelspelare, i hjärtat av elindustrin och den enorma förändring som pågår här och nu. Vi på Rexel har länge sett hållbarhet som en kärnfråga och drivkraft - vi vill inte bara vara en del av utvecklingen mot ett hållbart samhälle, vi vill driva den. Jag är idag extra stolt och glad över att Humaira som leder hållbarhetsarbetet hos oss är en av finalisterna till detta prestigefulla pris. Det är ett kvitto på att vårt hållbarhetsarbete är i framkant inom vår bransch, säger Håkan Hedberg, VD Rexel Sverige.

Vad har då hänt på Rexel när det gäller hållbarhetsarbetet under det gångna året?

- Lyfter vi frågan till ett koncernperspektiv så lanserade vår koncernledning ett nytt globalt syfte, det lanserades 2023 och lyder ”Electrifying solutions that make a sustainable future possible”. Det är en ledstjärna som är en stor tillgång i mitt dagliga arbete, särskilt när medarbetare tar sig an sina uppgifter med detta syfte som sin drivkraft.

- Jag brukar säga på Rexel att ”there is no decarbonisation without electrification”. Sverige står inför en stor elektrifieringsresa och den vill vi göra på ett så hållbart sätt som möjligt. Detta år lanserade vi något unikt i elgrossistbranschen, ett hållbarhetsprogram som hjälper våra kunder att välja rätt produkter. Vi kallar programmet Sustainable Selectionsom kommer att utvecklas kontinuerligt.

- Vi kommer i år att gå över till en elbilsflotta då vi tagit det viktiga beslutet att enbart tillåta inköp av elbilar från april 2023.

- Vi har redan under 2023 gått över till fossilfria transporter i stora delar av Sverige och nu har beslutat att vi kommer att köra ut våra produkter till våra butiker och kunder med helt fossilfria leveranser över hela Sverige med start 1 juli 2024.

- Rexel består av 58 filialer 2 distributionscenter och ett huvudkontor, till dessa byggnader köper vi sedan länge grön elektricitet och vi jobbar ständigt med att energieffektivisera oss på samma sätt som vi hjälper våra kunder.

- Tillsammans med kollegor i branschen var vi med och startade initiativet Diversifierad Elbransch för att främja mångfald och inkludering i elbranschen.

- Vi utbildade alla våra medarbetare i Rexel Climate School, som är en grundläggande utbildning om klimatförändringarna som sker just nu. I den mycket uppskattade utbildningen får vi utbildning om allt från vad som är skillnad mellan väder och klimat, vad keelingkurvan är och hur allt hänger ihop i vårt kretslopp till faktorerna som driver till klimatförändringar.

- Vi samarbetar också med Svenska Fotbollförbundet, SVFF, med något vi kallar för Energiinitiativet. Här hjälper vi 1500 föreningsägda anläggningar att bli hållbara genom att energieffektivisera dem. Bara genom de anläggningar vi har hunnit gå igenom hittills har vi lyckats spara 866 328 kWh/år, 195 337 kg koldioxid/år som ger över 1 miljon kr som kan gå till ungdomsverksamheten i stället för att betala dyra elräkningar, förklarar Humaira.

En jury kommer utse vinnaren i mitten av februari utifrån kriterierna; affärsnytta, hållbarhetsnytta, ledarskap samt innovation och nytänkande.


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Rexel är marknadsledande energiteknikdistributör som erbjuder material för elförsörjning i alla typer av byggnader, såväl inom tung industri och kraftbolag som i kommersiella fastigheter och helt vanliga svenska hem. Rexel driver utvecklingen i sin bransch mot ett energieffektivt och fossilfritt Sverige med teknik och tjänster inom till exempel energieffektivisering, solceller och elbilsladdning. Genom sin butikskedja servar de hela Sveriges elinstallatörer. Flera av butikerna erbjuder dygnet-runt-öppet 24/7.

Kontakter

Charlotta Schönberg

Charlotta Schönberg

Presskontakt Presskontakt 072-5621349