Gå direkt till innehåll
Romelanda UKs eldsjälar fixade finansieringen. Maria Carlsbogård, kanslist och David Arfvidsson, ordförande.
Romelanda UKs eldsjälar fixade finansieringen. Maria Carlsbogård, kanslist och David Arfvidsson, ordförande.

Pressmeddelande -

Smart lösning för förening med liten kassa

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Svenska Fotbollförbundets och Rexels gemensamma satsning Energiinitiativetbidrog till finansieringen. Men föreningen behövde mer finansiell hjälp och tack vare att föreningens kanslist Maria Carlsbogård och några medlemmar tog kontakt med olika intressenter kunde man förverkliga sin energilösning.

Efter Rexels energiinventering och åtgärdsförslag stod de klart att den totala investeringen för ny solanläggning och belysnings-lösning skulle landa på runt en miljon kronor. Då skulle man minska sin elkostnad för belysningen med 44% och få en energiproduktion om ca 30.000 kWh om året.

– När jag hörde det trodde jag aldrig att det skulle gå. Men faktum är att vi bara behövde lägga 74 000 kronor själva tack vare pengarna från Energiinitiativet, SISU och andra sponsorer.

Marias tips till andra föreningar som vill bidra till miljöomställningen och samtidigt spara pengar, är att tänka brett och höra av sig till både institutioner, lokala företag och medlemmar för att finansiera lösningen.

Produkter:

• Solcellslösning med 116 paneler på totalt 43kWp, ger ca 30.000 kWh per år

• Arton nya LED-armaturer från Designlight

• Två laddstolpar från ChargeAmps

Romelanda UF:s finansiering av lösningen

• Energiinitiativet/Svenska Fotbollförbundet: 150 000 kr

• SISU: 400 000 kr

• Klimatklivet: 65 000 kr

• Thordén-stiftelsen i Uddevalla: 175 000 kr

• Swishkampanj bland medlemmar: 15 000 kr

• Sponsring från Jörgen Andreassons El, Tundo schakt och övriga företag 135 000 kr

Relaterade länkar

Ämnen


Rexel är marknadsledande energiteknikdistributör som erbjuder material för elförsörjning i alla typer av byggnader, såväl inom tung industri och kraftbolag som i kommersiella fastigheter och helt vanliga svenska hem. Rexel driver utvecklingen i sin bransch mot ett energieffektivt och fossilfritt Sverige med teknik och tjänster inom till exempel energieffektivisering, solceller och elbilsladdning. Genom sin butikskedja servar de hela Sveriges elinstallatörer. Flera av butikerna erbjuder dygnet-runt-öppet 24/7.

Kontakter

Charlotta Schönberg

Charlotta Schönberg

Presskontakt Presskontakt 072-5621349