Gå direkt till innehåll
UV-C-ljus stoppar Covid-19 i Rexels butik i Örnsköldsvik

Pressmeddelande -

UV-C-ljus stoppar Covid-19 i Rexels butik i Örnsköldsvik

Belysning med UV-C dödar både virus och bakterier. Rexels nya butik i Örnsköldsvik har installerat tekniken. Nu hoppas Rexel fler ska få upp ögonen för den här metoden som kan göra arbetsplatser, gym, skolor, flygplatser och andra lokaler rena och trygga. Med hjälp av UV-C-strålning kan lokaler bli rena från virus och bakterier. På bara några minuter renas luften och allt som finns i lokalen. Det lämnas inga spår eller rester utan man kan låta folk komma tillbaka direkt efter reningsprocessen. Rexels butik i Örnsköldsvik har installerat tekniken.

– Vi installerade UV-C för att minska spridningen av Covid-19, säger Nicklas Granberg, regionsäljare belysning på Rexel. Han tror det finns många områden där UV-C kan göra stor skillnad så att besökare kan känna sig trygga, exempelvis skolor, sjukhus, flygplatser och gym.
– Eller tänk att komma till sitt barns förskola på morgonen och veta att lokalerna varje natt renas med hjälp av denna teknik.

Butiken i Örnsköldsvik kör UV-C-belysningen varje natt för att rena lokalerna. Men eftersom det bara tar några minuter att rena ett rum kan man enkelt låta de som vistas där gå ut en stund och sedan kan de lugnt återvända och jobba vidare. Ljuset dödar både DNA och RNA och det är farligt för människor att vistas i rummet samtidigt som belysningen är på. Att titta in genom ett fönster är däremot helt ofarligt.

Fördelar med att använda UV-C-strålning för desinfektion:

  • effektivt och skadar inte miljön.
  • kräver inga kemikalier eller giftiga ämnen.
  • smittoämnen kan inte utveckla resistens mot UV-C-strålning.
  • strålningen kan oskadliggöra bakterier och virus på några sekunder.
  • lämnar inga rester eller missfärgningar på ytor.

Den belysning som Rexel erbjuder tillverkas av Ledvance, en elegant och diskret lösning som inte tar någon extra plats.

Tekniken är inte ny. Den har använts för att desinficera laboratorier och för att rena vatten tidigare, men i samband med corona-pandemin tror Rexel att intresset kan öka.

P4 Västernorrland har gjort ett inslag om butiken i Örnsköldsvik och tekniken bakom UV-C-belysning, här är länk till det inslaget

För ytterligare information kontakta Nicklas Granberg, Regionsäljare Belysning, 070-324 63 11


Ämnen

Kategorier


Rexel är marknadsledande energiteknikdistributör som erbjuder material för elförsörjning i alla typer av byggnader, såväl inom tung industri och kraftbolag som i kommersiella fastigheter och helt vanliga svenska hem. Rexel driver utvecklingen i sin bransch mot ett energieffektivt och fossilfritt Sverige med teknik och tjänster inom till exempel energieffektivisering, solceller och elbilsladdning. Genom sin butikskedja servar de hela Sveriges elinstallatörer. Flera av butikerna erbjuder dygnet-runt-öppet 24/7.

Kontakter

Charlotta Schönberg

Charlotta Schönberg

Presskontakt Presskontakt 072-5621349