Gå direkt till innehåll
All Rexels distribution med Mertz i södra Sverige (Halland, Skåne och Blekinge) körs nu på HVO100.
All Rexels distribution med Mertz i södra Sverige (Halland, Skåne och Blekinge) körs nu på HVO100.

Nyhet -

Drygt hälften av Rexels distribution drivs nu med förnybart bränsle

Under Earth Week 2023 lanserade Rexel en intern hållbarhetstävling där alla inom företaget uppmuntrades att bidra med aktiviteter inom området Hållbarhet. Thomas Engman, Transportchef på Rexel Sverige åkte tillsammans med sitt team ner till Malmö för att träffa Mertz Transport AB och implementera HVO100 som drivmedel för all den distribution Mertz kör för Rexel i södra Sverige (Halland, Skåne och Blekinge). HVO100 är ett fossilfritt/förnybart bränsle som kan användas i stället för diesel och utgör därmed en mindre klimatpåverkan.

- Implementeringen av HVO100 gör att ytterligare en fjärdedel av all vår distribution övergår från diesel till förnybara drivmedel. Nu drivs drygt hälften av all Rexels distribution med förnybart bränsle och vi täcker in våra tre största storstadsområden. Det bidrar till att vi minskar vårt CO2-avtryck kraftigt, säger Thomas Engman.

Rexel Sverige har ambition att vara en ledande aktör inom hållbarhet och har höga klimatmål kopplade till direkta utsläpp av fossilt koldioxid från sin verksamhet. År 2027 ska man uppnått resultatet noll utsläpp och för att nå målen kommer man inte längre tillåta fossildrivna fordon. Redan under 2022 implementerades elfordon i Stockholm och i maj 2023 kör man i gång med första elfordonet i Göteborg.

- Efter att ha infört transport med elfordon i Stockholm och Göteborg har vi på kort tid effektivt minskat vårt CO2-avtryck. Samtidigt är det en viss begränsande faktor med mindre bilar och därmed mindre lastkapacitet samt begränsad räckvidd i körsträcka. Testerna och utvärderingen är en viktig del i att lära oss hantera de begränsande faktorerna, och utvärdera fordonen för att eventuellt nyanskaffa andra typer samt hitta rätt ruttoptimering inom de ramar elfordonen ger oss, säger Thomas Engman.

Inför nästa avtalsperiod 2024/2025 kommer Rexel säkra att samtliga transporter sker med förnybara drivmedel. Framåt är även planen att implementera fler elfordon i Sveriges största städer.

Rexel fokuserar på fyra fokusområden inom hållbarhet – Miljö, Socialt ansvarstagande, Cirkulär ekonomi samt Produkter och utgår från FN:s globala hållbarhetsmål i vårt arbete.

Läs mer om vårt arbete i vår Hållbarhetssammanställning >>

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Charlotta Schönberg

Charlotta Schönberg

Presskontakt Presskontakt 072-5621349
Åsa Karlsson

Åsa Karlsson

Presskontakt Marknadschef 0708456045