Gå direkt till innehåll
Många verksamheter och fastigheter kan spara stora pengar på energieffektivisering. Rexel hjälper allt från fotbollsanläggningar, kommuner, kommersiella fastigheter till industrier.
Många verksamheter och fastigheter kan spara stora pengar på energieffektivisering. Rexel hjälper allt från fotbollsanläggningar, kommuner, kommersiella fastigheter till industrier.

Pressmeddelande -

Energieffektivare belysning sparar 15 miljoner åt industri

Det känns som en no-brainer: Investera 1,8 miljoner och spara in 15 miljoner, med en återbetalningstid under två år. Samtidigt får ni en bättre arbetsmiljö och reducerar växthusgas-utsläppen. Vem tackar nej till det?

En större industri med 1 stort höglager och 2 mindre, behövde uppgradera sin belysning till LED för att både få ett bättre ljusutbyte och samtidigt göra en energibesparing. Man ville även se över sin befintliga belysningsstyrning, som inte längre fungerade optimalt.

Rexels experter gjorde ett platsbesök för inventering och diskussion om hur man önskade att belysningen skulle fungera. Därefter påbörjade Rexel arbetet med projektering av ny belysning, framtagning av rätt armatur, livscykelkostnader (LCC), närvarosensorer osv.

Befintliga armaturer, T5- och T8-lysrör, byttes till LED-armaturer bestyckade med 17 000 lumen och hylloptik och kunde därmed halveras i antal. För ytterligare besparingar installerades ett styrsystem som tänder upp armaturerna vid närvaro och går ner på grundljus i 5 minuter innan det släcks helt när ingen rör sig i lagergångarna.

Snabb lönsamhet

Inventeringen visade att industrifastigheten med den befintliga belysningsanläggningen, förbrukade ca 95 kW per timme. Belysningen i de tre lagerutrymmena var då tända ca 18 timmar per dygn.

LCC-kalkylen baserades på 1,50kr/kWh och visade att med den nya lösningen skulle energiförbrukningen sjunka till ca 20 kW per timme – en reducering med 80%. Samma reducering gäller även utsläppen av växthusgaser. Dessutom har man minimala drift- och underhållskostnader med den nya lösningen de kommande 20 åren, som man spar in stora summor på.

Inklusive installationskostnader landade lönsamheten på drygt 15 000 000 kr på 20 år när man jämför befintlig anläggning med ny. Återbetalningstiden för investeringen var 1,9 år.

Även arbetsmiljön blev betydligt bättre med högre ljusutbyte, vilket personalen snabbt kunde konstatera. En skräddarsydd lösning som blev en win-win för både företaget, personalen och miljön.

  • Energibesparing i snitt per år*: 718 094 kr
  • Reducering av koldioxidutsläpp per år i snitt: 7 060 kg
  • Minskad underhållskostnad under livscykel, 20 år: 1 443 000 kr

* vid 3% energiprisökning utöver inflationen (%)

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Rexel är marknadsledande energiteknikdistributör som erbjuder material för elförsörjning i alla typer av byggnader, såväl inom tung industri och kraftbolag som i kommersiella fastigheter och helt vanliga svenska hem. Rexel driver utvecklingen i sin bransch mot ett energieffektivt och fossilfritt Sverige med teknik och tjänster inom till exempel energieffektivisering, solceller och elbilsladdning. Genom sin butikskedja servar de hela Sveriges elinstallatörer. Flera av butikerna erbjuder dygnet-runt-öppet 24/7.

Kontakter

Charlotta Schönberg

Charlotta Schönberg

Presskontakt Presskontakt 072-5621349