Gå direkt till innehåll
Det är hög tid att ta fram en utbytesplan för offentliga utomhusmiljöer.
Det är hög tid att ta fram en utbytesplan för offentliga utomhusmiljöer.

Nyhet -

Planera för utfasningen av urladdningsljuskällor

Under 2023 förbjöds importen och tillverkningen av lysrör med kvicksilver inom EU och många verksamheter genomgår eller har redan genomgått omställningen till LED. Nu väntar nästa utfasning vilket innebär att det är hög tid att ta fram en utbytesplan för offentliga utomhusmiljöer.


Den 24 februari 2027 upphör undantaget för kvicksilver i RoHS-direktivet (Restriction of Hazardous Substances). Då blir det förbjudet att importera och tillverka högtrycksnatrium ljuskällor och keramiska metallhalogen ljuskällor till EU. Dessa typer av ljuskällor används bl.a. för att lysa upp vägar och gator, parker, torg och idrottsanläggningar.

Kvicksilver är en förbjuden substans inom EU men i RoHS-direktivet finns några reglerade undantag för förbudet. Ett sådant tillåter användning av kvicksilver i belysningsapplikationer där det saknas lämpliga alternativ som uppfyller de nödvändiga tekniska och funktionella kraven. Detta undantag upphör den 24 februari 2027 och är en del av EU:s strävan att reducera användningen av farliga ämnen och främja användningen av den mer energieffektiva LED-belysningen.

Enligt en artikel från Elsäkerhetsverket i sep 2024 uppskattas det att cirka 65 procent av de totalt 2,5 miljoner kommunala och statliga ljuskällor behöver bytas ut för att uppfylla de nya kraven. Takten på omställningen måste öka avsevärt för att alla ljuskällor ska vara utbytta till 2027. Det finns en risk för produktbrist då många planerat byten för sent.

Även om det initialt innebär ökade kostnader att byta till LED-belysning, ger det betydande besparingar på lång sikt.

Lägre energiförbrukning ger lägre energikostnader. LED-belysning är mer energieffektiva än urladdningsljuskällor vilket kan ge stora besparingar över tid.

Minskade underhållskostnader. LED-belysning har en längre livslängd än traditionell belysning vilket leder till minskade underhållskostnaderna då behovet att frekvent byte minskar.

Ökad driftsäkerhet. Risken för driftstopp minskar då LED är mer pålitliga och har längre livslängd. Därmed minskar de kostnader som tillkommer för att åtgärda denna typ av problem.



Vi är en ledande leverantör inom belysning

Med lång erfarenhet och hög kompetens inom smart- och energieffektiv belysning är vi marknadsledande i vår bransch.

  • Vi hjälper er med ljusberäkningar och energibesparingskalkyler
  • Dessutom levererar vi alla produkter som behövs för LED-omställningen

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Charlotta Schönberg

Charlotta Schönberg

Presskontakt Presskontakt 072-5621349

Relaterat innehåll

Många verksamheter och fastigheter kan spara stora pengar på energieffektivisering. Rexel hjälper allt från fotbollsanläggningar, kommuner, kommersiella fastigheter till industrier.

Energieffektivare belysning sparar 15 miljoner åt industri

Det känns som en no-brainer: Investera 1,8 miljoner och spara in 15 miljoner, med en återbetalningstid under två år. Samtidigt får ni en bättre arbetsmiljö och reducerar växthusgas-utsläppen. Vem tackar nej till det?

spara 40 procent av belysningselen i Göteborg genom att byta till LED

Göteborg behöver bättre ljus

Göteborg använder idag drygt 800 000 000 KWh (0,8 TWh) till belysning. Det är på tok för mycket. Arbetet med att byta till smartare, bättre och energieffektivare belysning har knappt börjat.

Spara el genom energieffektivisering - så slipper Sverige släcka ner

Spara el genom energieffektivisering - så slipper Sverige släcka ner

Många föreningar och kommuner funderar just nu på hur de ska kunna spara el. För de flesta blir svaret – släck ner och stäng. Men genom att i stället energieffektivisera kan man både spara rejält och ändå ha tänt och öppet.
Lösningen på den elkris vi i dag upplever är inte att släcka och stänga ner. Det är ingen långsiktigt hållbar lösning. Även om det kortsiktigt sparar el. Men genom att släck