Gå direkt till innehåll
Spara el genom energieffektivisering - så slipper Sverige släcka ner

Pressmeddelande -

Spara el genom energieffektivisering - så slipper Sverige släcka ner

Många föreningar och kommuner funderar just nu på hur de ska kunna spara el. För de flesta blir svaret – släck ner och stäng. Men genom att i stället energieffektivisera kan man både spara rejält och ändå ha tänt och öppet.

Lösningen på den elkris vi i dag upplever är inte att släcka och stänga ner. Det är ingen långsiktigt hållbar lösning. Även om det kortsiktigt sparar el. Men genom att släcka ner föreningars träningsplaner, löpspår, och andra träningsanläggningar skapas andra problem. - Det är ju nu på vintern, när det blir mörkt tidigt, som nästan all ungdomsträning görs på upplysta träningsplaner, säger Niklas Callenmark, anläggningskonsulent på Svenska Fotbollförbundet.

För många föreningar och kommuner blir därför elbördan stor och många tittar på hur de genom att släcka ner kan spara på kostnader och el.

Men det finns en annan väg.

Energiteknikdistributören Rexel har tillsammans med Svenska Fotbollförbundet startat ett projekt, Energiinitiativet, som går ut på att bl.a. byta ut föreningars gamla elkrävande belysning till ny effektivare ledbelysning.

På så sätt kan man få mycket bättre belysning och ändå spara upp till 90 procent av förbrukningen.

- Vi har hittills bytt ut belysningen på 22 anläggningar och på så sätt sparat över 500 000 kWh per år. Och med de elpriser som idag råder går investeringen att räkna hem på ett par års tid, säger Håkan Pettersson, belysningsexpert på Rexel.

Alvik IF utanför Luleå har tagit hjälp av Rexel, som gjort ljusberäkning och kalkyl för att se till att fotbollsplanen får effektivare belysning. Med Rexels hjälp kommer föreningen göra en energibesparing på 34% (-10.618 kWh/år), dvs ca 21.200 kr om året i energikostnad, beräknat på elpris 2,00kr/kWh. Åtgärden bidrar också till att minska koldioxid-utsläppen med 212 kilo per år. Förutom kraftigt reducerad energiförbrukning får man en bättre belysning med reducerat underhållsbehov och direkttändande teknik. På så sätt kan föreningen tända upp med gott samvete och erbjuda ungdomar en säker miljö för träning.

- Dessutom ger vi bidrag till de föreningar som vill energieffektivisera sin anläggning, berättar Niklas Callenmark, Fotbollförbundet.

Den 23 november, på Nolia i Umeå, hölls ett energiseminarium för fastighetsägare och elinstallatörer där Rexel inspirerade till smartare lösningar för energieffektivisering med belysning, solenergi, elbilsladdning och styrning. Ca 150 företag och intressenter fanns på plats för att hitta hållbara lösningar tillsammans.

Ämnen

Kategorier


Rexel är marknadsledande energiteknikdistributör som erbjuder material för elförsörjning i alla typer av byggnader, såväl inom tung industri och kraftbolag som i kommersiella fastigheter och helt vanliga svenska hem. Rexel driver utvecklingen i sin bransch mot ett energieffektivt och fossilfritt Sverige med teknik och tjänster inom till exempel energieffektivisering, solceller och elbilsladdning. Genom sin butikskedja servar de hela Sveriges elinstallatörer. Flera av butikerna erbjuder dygnet-runt-öppet 24/7.

Kontakter

Charlotta Schönberg

Charlotta Schönberg

Presskontakt Presskontakt 072-5621349

Relaterat innehåll