Gå direkt till innehåll
Norrala IFs nya LED-belysning sparar pengar åt föreningen.
Norrala IFs nya LED-belysning sparar pengar åt föreningen.

Nyhet -

Norrala IF sparar pengar och får bättre belysning samtidigt

Norrala IF utanför Söderhamn tog hjälp av Rexel, som gjort ljusberäkning och kalkyl samt sett till att planen fått förbättrad belysning och ökad ljuskvalitet. Med Rexels hjälp har föreningen samtidigt gjort en energibesparing med 8,2 procent när man fått ner förbrukningen med 5910 kWh. Det blir ca 15000 kr om året som kan satsas på ungdomsidrotten istället. Åtgärden bidrar också till att minska CO2-utsläppen med 118 kilo per år. Förutom besparingen så har man fått ny effektiv LED belysning, med reducerat underhållsbehov.

Norrala IF är den största fotbollsklubben i Söderhamns kommun med 393 aktiva ungdomar från knattelaget födda 2017 till herrlaget i division fyra. Föreningen har sedan tio år tillbaka kommunens enda konstgräsplanen och drivs enbart genom ideellt arbete.

-Vi har i grunden en fin anläggning men det vi har saknat är bra belysning. Vår gamla kvicksilverbelysning räckte helt enkelt inte till, särskilt under vår- och höstsäsongerna. Även kvällsträningarna påverkades av den gamla belysningen, så för att få en effektivare anläggning med bättre belysning behövde vi göra något, säger Erik Thyr, ordförande i föreningen.

Sagt och gjort, man tog kontakt med Niklas Callenmark på SVFF och frågade vad han hade för rekommendationer. Niklas berättade att SVFF hade startat ett samarbete med Rexel som gällde just energieffektiviseringar på fotbollsarenor. Något som lät väldigt intressant för Norrala IF.

-Med hjälp av SVFF och Rexel tog vi fram en plan för att genomföra utbytet av vår befintliga kvicksilverbelysning till en ny modern energieffektiv LED belysning, Rexel tog fram en lösning vilket innebar en total entreprenad med hjälp av en lokal elfirma. Vi fick en offert och med den kunde vi gå vidare och söka bidrag från olika instanser. När detta var gjort och godkänt gick vi vidare med en beställning, säger Erik Thyr.

Nu när allt är på plats har föreningen gått från en anläggning med en omodern kvicksilverbelysning med ett medel lux på 64 till en toppmodern energieffektiv ledbelysning på över 200 Lux, vilket är en skillnad som mellan natt och dag.

Medlemmar, spelare och publik är alla rörande överens om att Norrala IF nu har den bäst belysta planen i Söderhamns kommun. Allt detta gjordes genom ideellt arbete och väldigt gott samarbete mellan Norrala IF, SVFF & Rexel utan Rexel hade detta inte gått att genomföra.

-Det som har varit det roligaste med detta projekt är att vi påbörjade projektet i början av 2021 med offerter och ansökningar och vi stod helt färdig med ny belysning i Maj 2022, vilket stämde väldigt bra för oss eftersom Norrala IF firade 90 år 2022 och ser detta som en väldigt fin födelsedagspresent till föreningen, säger Erik Thyr.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Charlotta Schönberg

Charlotta Schönberg

Presskontakt Presskontakt 072-5621349

Relaterat innehåll