Gå direkt till innehåll
Anna Granlund kvalitetschef Rexel, Leif Hallén vd Hager och Humaira Baneryd hållbarhetschef Rexel.
Anna Granlund kvalitetschef Rexel, Leif Hallén vd Hager och Humaira Baneryd hållbarhetschef Rexel.

Pressmeddelande -

Hårda krav för att vinna Rexels hållbarhetspris - Hager tog segern som Årets hållbarhetsleverantör 2023

Årets leverantör är en sak.

Årets hållbarhetsleverantör något helt annat.

- Missförstå mig inte här. Hager har tidigare fått leverantörspriser, och det är vi såklart stolta över. Men det här är något annat. Här är det inte bara bästa pris och leveranssäkert som avgör, utan detta pris får vi som ett bevis på att vårt hållbarhetsarbete förändrat vårt företag hela vägen ut till sista armatur, säger Leif Hallén, Vd Hager.

Rexel har i många år delat ut priset Årets leverantör.

Men i år lades ett ord till.

Det blev i stället Årets Hållbarhetsleverantör.

- Vi vill med detta pris uppmärksamma de av våra leverantörer som tar hållbarhetsfrågan till nästa nivå, dit alla måste komma, säger Humaira Baneryd, Hållbarhetschef, Rexel.

Kraven för att vinna har varit hårda, utvärderingen omfattande, och flera företag har varit med hela vägen till sista rundan. Men Hager vann.

- Jag är glad, stolt, allt sådant man ska säga när man får ett pris. Men för mig är det mer än så. Vi vill väl alla göra något bra. Att prisas för sitt hållbarhetsarbete känns riktigt bra. Jag har länge brunnit för hållbarhetsfrågorna. Som ledare har jag ett ansvar, det har jag använt till att sätta upp mål för vårt hållbarhetsarbete, och se till så att det finns personer i organisationen som brinner för att få dem uppfyllda. Ingenting händer av sig själv, därför vill jag passa på att tacka alla medarbetare på Hager Sverige, utan deras hårda arbete hade vi inte fått något pris, säger Leif Hallén, och tillägger:

- Jag tror inte att bara ren godhet räcker som motivator för att få företag att börja ta stora steg i hållbarhetsarbetet. För att få till den omställning som snabbt behövs måste det till ekonomiska incitament, det måste helt enkelt löna sig att vara hållbar, och där tycker jag vi har varit framgångsrika, vi har hittat en ekonomi i vårt hållbarhetsarbete, och det är jag som vd såklart extra nöjd med.

Som en del i detta tänk har Hager genomfört specialutbildningar för hela sin säljkår för att ge dem ytterligare verktyg och kunskap för att kunna göra hållbarhetsfrågan till affärsnytta.

En annan viktig del har varit miljödeklarering av produkterna. Detta för att hjälpa kunderna att kunna ta rätt hållbarhetsbeslut på en faktabas.

- Det kan verka onödigt. Men är helt nödvändigt. Många av de saker vi säljer i dag ska sitta i byggnader i årtionden. En väggkontakt är bara inte en väggkontakt. Det är skillnad på väggkontakter, även om de ser exakt lika ut. För att kunden ska kunna välja en hållbar kontakt måste du se till så att skillnaden syns, säger Leif Hallén.

Så här lyder motiveringen till priset:

Genom ett metodiskt och målinriktat arbete har leverantören på kort tid gjort en stor förflyttning inom hållbarhetsområdet och implementerat hållbarhetsarbetet som en naturlig del i hela sin verksamhet.

Leverantören har kommit långt i arbetet med att ta fram EPD:er, vilket möjliggör medvetna faktabaserade beslut för kunder. Något som är starkt kopplat till Rexels arbete att göra hållbarhet till ett beslutskriterium.

Årets vinnare går från ord till handling – genom utförda spetsutbildningar har säljkåren fått verktyg och kunskap att göra hållbarhetsfrågan till affärsnytta. Vinnaren av Årets hållbarhetsleverantör 2023 bjuder in till samarbeten med kunder och inspirerar den egna koncernen att fortsätta utveckla hållbarhetsarbetet och göra skillnad för klimatet.

Leif Hallén igen:

- ­Det gäller att tänka lite nya tankar. Utanför boxen. Förpackningar till exempel. Måste alla produkter ha en sådan? Nej. I dag levererar vi förpackningslöst direkt från fabrik till installatören i vissa projekt. Varför ska vi stoppa produkten i en förpackning som sedan installatören strax därefter måste riva upp? Det är en liten sak, men jag tror planeten mår bra av lite färre förpackningar, det gör också vår marginal.

Priset delades ut av Rexel på Hagers huvudkontor i Mölndal. I sitt tal till vinnaren Hager sa Rexels hållbarhetschef Humaira Baneryd:

- Hållbarhet är idag en viktig fråga för vår framtida existens på jorden. Det är också en prioriterad fråga för Rexel koncernen och vi ställer höga krav både på oss själva och på våra samarbetspartners.

Rexel vill kunna förse våra kunder med bra, effektiva lösningar, korrekt data och faktabaserade beslutsunderlag, där leverantörer till Rexel och deras hållbarhetsarbete spelar en betydande roll.

Utvecklingen inom området går snabbt framåt och för att inspirera och lyfta de riktigt goda exemplen inför vi utmärkelsen Årets hållbarhetsleverantör.

2023 heter den Hager.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Rexel är marknadsledande energiteknikdistributör som erbjuder material för elförsörjning i alla typer av byggnader, såväl inom tung industri och kraftbolag som i kommersiella fastigheter och helt vanliga svenska hem. Rexel driver utvecklingen i sin bransch mot ett energieffektivt och fossilfritt Sverige med teknik och tjänster inom till exempel energieffektivisering, solceller och elbilsladdning. Genom sin butikskedja servar de hela Sveriges elinstallatörer. Flera av butikerna erbjuder dygnet-runt-öppet 24/7.

Kontakter

Charlotta Schönberg

Charlotta Schönberg

Presskontakt Presskontakt 072-5621349