Gå direkt till innehåll
Så hanterar du pris- och materialkrisen och behåller en affär

Pressmeddelande -

Så hanterar du pris- och materialkrisen och behåller en affär

Prisökningar, materialbrist och långa leveranstider ställer till problem för branschen. Rexels erfarna säljchefer har tipsen hur installatörsföretagen kan hantera de svåra utmaningarna.

Det är tuffa tider nu. Och det verkar inte vara någon ände på eländet. Elbranschen behöver anpassa sig efter det nya förhållandena där stora prisvariationer är det nya normala, brist på material och långa leveranstider likaså. Så hur ska man som företagare i installationsbranschen hantera det här så att man inte förlorar en affär? Joakim Karlsson, försäljningschef installatörer på Rexel, har stor branscherfarenhet och här hans tips.
- Framför allt handlar det om att undvika fasta priser för elinstallatörerna till sina beställare. Lämna offert med dagens prisläge och var tydliga med att priset kan komma att revideras på grund av rådande världsläge, säger Joakim.

Det gäller också att ha järnkoll på det juridiska, vilka regler och lagar som gäller, till exempel hur avtalsrätten ser ut vid prisförändringar. Niklas Bergquist är försäljningsdirektör på Rexel och hans tips är att passa på att satsa på kompetensutveckling.
- Jag rekommenderar starkt att noga ta reda på vad som gäller, innan man hamnar i en eventuell konflikt. Vi på Rexel har en utbildning som sammanfatta de viktigaste man behöver känna till angående prisförändringar och avtal, säger Niklas.

Rexel är en stor aktör på världsmarknaden och har en unik position i leveranskedjan med ett nära samarbete med världens främsta leverantörer.
- Vi ser hur leverantörerna anstränger sig och försöker hitta nya sätt att arbeta för att hantera den nya verkligheten vi kommer behöva vänja oss vid. Man försöker förhandla till sig nya affärsavtal, hitta nya underleverantörer och ser över expansionsplaner. Vi ser också att samarbetet mellan olika parter ökar, säger Niklas Bergquist.
- Rexel vill hjälpa till så att du som kund inte ska förlora pengar på grund av att du ingått avtal med fasta priser. Hör av dig till din säljare om du har frågor eller funderingar, säger Joakim Karlsson.

Koll på avtal och regler

Rexel har låtit en juristbyrå med erfarenhet från entreprenad- och installationsbranschen sammanfatta de viktigaste delarna i ABT06 och AB04 angående prisförändringar och avtal.

Vad: On-lineutbildning.
Pris: 590 kr för 3 månaders obegränsad tillgång.
För vem: Denna utbildning riktar sig till dig som är VD, ägare eller projektledare.
Beställning: Mejla info@rexel.se, skriv ”Utbildning affärsjuridik” i ämnesraden eller klicka på knappen nedan.

Sammanfattning: Så hanterar du skenande priser och brist på material

  • sätt inte fasta priser i offerter eller på entreprenader
  • gå en kurs i affärsjuridik
  • håll i håll ut, det är ett nytt läge på marknaden nu

Rexel är marknadsledande energiteknikdistributör som erbjuder material för elförsörjning i alla typer av byggnader, såväl inom tung industri och kraftbolag som i kommersiella fastigheter och helt vanliga svenska hem. Rexel driver utvecklingen i sin bransch mot ett energieffektivt och fossilfritt Sverige med teknik och tjänster inom till exempel energieffektivisering, solceller och elbilsladdning. Genom sin butikskedja servar de hela Sveriges elinstallatörer. Flera av butikerna erbjuder dygnet-runt-öppet 24/7.

Kontakter

Charlotta Schönberg

Charlotta Schönberg

Presskontakt Presskontakt 072-5621349